Yasal Miras Paylaşımı Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Yasal Miras Paylaşımı Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Mirasbırakanın vasiyetname hazırlaması ya da vasiyetname hazırlamadan vefat etmesi sonucunda yapılan miras paylaşımına yasal miras paylaşımı adı verilir. Vefatından önce kanun koyucunun belirlemiş olduğu şartlara bağlı kalarak vasiyetname yazan mirasbırakanın mirası, vasiyetinde belirttiği şekilde alt soy’a ve üst soy’a paylaştırılır.

Toplumumuzda vasiyetname hazırlama konusu çok fazla tercih edilmez ve bu yüzden genellikle mirasbırakan vefat ettiğinde kanunların düzenlediği şekilde alt soy ve üst soy’a miras paylaşımı, yasal miras paylaşımı üzerinden yapılır. Yasal miras paylaşımında oranlar ise şu şekilde belirlenmiştir ;

  • Mirasbırakanın eşi hayatta ise mirasın 4’te 1’i eş’e,
  • Mirasın 4’te 3’ü çocuklara düşmek üzere miras paylaşımı yapılır.

Eğer mirasbırakanın çocukları yoksa ve mirasbırakanın eşi, mirasbırakanın annesi ve babası ile mirasçı olursa ;

  • Mirasbırakanın eşine 1/2 oranında,
  • Mirasbırakanın annesi ve babasına 1/2 oranında miras paylaşımı yapılır.

Eğer mirasbırakanın eşi, mirasbırakanın büyükannesi ve büyükbabası ile mirasçı olursa ;

  • Miras bırakanın eşine 3/4 oranında,
  • Miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabasına 1/4 oranında miras paylaşımı yapılır.

Mirasbırakanın eşinin hayatta olmaması durumunda miras, alt soy arasında paylaştırılır. Alt soy’un bulunmadığı durumlarda ise üst soy mirastan yararlanır. Kısacası yasal miras paylaşımında resmi mirasçı olan alt soy var iken üst soy’a mal düşmez.

Yasal miras paylaşımı ile ilgili olarak alanında uzman ve deneyimli bir miras avukatı ile görüşebilir ve konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.