Vasiyetname Nasıl Hazırlanır ?

Vasiyetname Nasıl Hazırlanır ?

Vasiyetname, ölmeden önce miras sahibinin, vefat ettikten sonra mirasının nasıl paylaştırılacağını belirttiği resmi evraklara verilen isimdir. Vasiyetnameleri üç başlık altında inceleyebiliriz ;

  • Sözlü Vasiyetname
  • Yazılı Vasiyetname
  • Resmi Vasiyetname

Sözlü Vasiyetname

Adından da anlaşılacağı üzere, mirasbırakanın söz ile dile getirerek belirttiği vasiyetname çeşididir. Sözlü vasiyetnamelerin uygulaması çok azdır. Bu vasiyetnameler mirasbırakanın tabir-i caizse kolunu kaldıracak kadar dahi halinin olmadığı durumlarda gerçekleştirilir.

Mirasbırakan ölüme yakın bir durumda iken 2 tanığa sözlü vasiyette bulunur. Daha sonra bu vasiyetler tanıklar tarafından yazıya geçirilip, Sulh Hukuk Hakimi’ne teslim edilir. Vasiyetname’nin geçerlilik kazanmasının en önemli şartı hiç şüphesiz tanıkların okur yazar olmasıdır.

Yazılı Vasiyetname

Bu vasiyetnameler mirasbırakan tarafından kaleme alınan vasiyetnamelerdir. Bu vasiyetname türünde herhangi bir şekilde tanık ya da Sulh Hukuk Hakimi’ne sunulma gibi bir zorunluluk yoktur. Yazılı vasiyetname’nin geçerlilik kazanması için en önemli şart hiç şüphesiz mirasbırakanın vasiyetnameyi yazdığı sırada vasiyetin yazılı olduğu kağıda tarih atmasıdır. Tarihi bulunmayan ve mirasbırakan tarafından kaleme alınmayan yazılı vasiyetnameler hukuk nezdinde geçersizdir.

Resmi Vasiyetname

Bu vasiyetnameler okuma yazma bilinirliğine göre iki farklı şekilde yapılmaktadır. Resmi vasiyetnameler, okuma yazma bilen mirasbırakan tarafından yazılı olarak hazırlandıktan sonra Sulh Hukuk Hakimi’ne ya da Noter’e onaylatılır. Bu onay işleminde tarihin olması şarttır. Onayı gerçekleştirilen vasiyetname, mirasbırakanın vefatından sonra iki tanığın şahitliğinde yeniden okunur ve şahitlerin imzası ile geçerli sayılır.

Okuma yazma bilmeyen mirasbırakan taleplerini vasiyet memuruna açıklar. Memur mirasbırakanın talebi üzerine vasiyeti hazırlar ve iki tanığa okur. Mirasbırakanın vasiyetnameyi onaylaması, memurun ve tanıkların imzası ile vasiyetname geçerlilik kazanmış olacaktır.

Vasiyetnameler hakkında daha detaylı bilgi almak için alanında uzman ve deneyimli bir miras avukatı ile görüşebilir ve sorularınızın cevabını daha net alabilirsiniz.