Taşeron işçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı

Taşeron işçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı

İşin bir kısmını ya da tamamını işi yapan kurumdan alarak o işi yapmaya başlayan firmaya taşeron firma, işçiye ise taşeron işçi adı verilir.Taşeron kavramı günümüzde alt işveren kavramı olarak ortaya çıkmaktadır. Taşeron işçiler de bu kapsamda alt işçiler olarak ortaya çıkarken, çalışma koşulları, maaşları vb. birçok problemi üst makamlara iletmekte haliyle daha fazla problemlerle karşı karşıya kalırlar.

Taşeron işçileri ilgilendiren ve 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu’nda taşeron firmada görevli olan işçilerin, işverenlerden kıdem tazminatı talep edebileceği resmen açıklandı. Kıdem tazminatı hakkı talep edebilecek taşeron işçiler içinse haliyle bir takım şartlar ortaya konuldu. Böylece işçilerin kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin işe ilk başladığı gün esas alınacak ve 11 Eylül 2014’ten önce sözleşmesi bulunan işçiler için ise kıdem tazminatı ödenmeyeceği vurgulandı.

Şimdi gelelim taşeron işçilere kıdem tazminatının nasıl ödeneceği konusuna. Aslında bu konu da diğer işçilerin kıdem tazminatları ile aynı başlıkları içeriyor. İşveren işçinin hakkı olan kıdem tazminatını işe başladığı günden, işi bıraktığı son güne kadar hesaplayarak iş sözleşmesinin feshi ile bankaya yatırır. Kıdem tazminatının az yatırıldığını ya da hiç yatırılmadığını gören işçi İş Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ile hakkı olan kıdem tazminatını talep edebilir.

Kamu kurumları tarafından düzenlenen kıdem tazminatında ise kamu kurumu taşeron firmadan gerekli belgeleri alarak bankaya kıdem tazminatı ile birlikte ödemeyi gerçekleştirir. Kamu kurumlarından kıdem tazminatının alınabilmesi için ilgili kamu kurumuna başvurmak gereklidir. Aksi takdirde işçi için kıdem tazminatı çıkarılmayabilir. Bu konuda alanında uzman bir iş hukuku avukatı ‘ndan yardım almak da faydalı olabilir.