işsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?

işsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?

İşsizlik maaşına değinmeden önce bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için ön şartın daha önceden sigortalı olarak çalışıyor olması ve daha sonra bu işyerinden ayrılmış olması gerektiğini belirtmekte fayda var. Sonrasında ise bir kişinin işsizlik maaşından faydalanabilmesi için işsizlik sigortasına sahip olması gerektiğini unutmamak gerekir.

Bir kişi işsizlik maaşı almak için işsizlik sigortasından faydalanmak istiyorsa, iş sözleşmesinin minimum 120 gün öncesine dek sigorta primini ödemiş ya da sigorta priminin işveren tarafından ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca işsizlik sigortasından faydalanacak kişilerin geçen 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminin yatırılmış olması ve iş sözleşmesinin feshinden 30 günü takip eden süre içerisinde İŞKUR’a işsizlik maaşı için müracaat etmesi gerekmektedir. Başvuru için İŞKUR’a gitmeye gerek yoktur. Kişi isterse İŞKUR’un internet sitesinden de bu işlemi gerçekleştirebilir.

İş sözleşmesi kendi isteği ya da işveren tarafından sona erdirilmiş olan işçiler için işsizlik maaşı hesaplaması, son 3 yıldaki sigorta primleri göz önünde bulundurularak hesaplanır. Buna göre ; geçen 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik primi ödenen bir işçi 180 gün, 900 gün işsizlik primi ödenen bir işçi 240 gün ve 1080 gün işsizlik primi ödenen bir işçi ise 300 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanabilir.

İşsizlik maaşına başvuran ve başvuru neticesinde işsizlik maaşı almaya hak kazanan kişiler ayrıca işsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası primlerinin ödeneği’nin yanı sıra yeni bir iş bulunması için ve meslek geliştirme hizmetlerinden yararlanması için kendisine yardımcı olunacaktır.

2017’de En Düşük İşsizlik Maaşı Ne Kadar ?

26 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan KHK ile en düşük işsizlik maaşı 710 TL en yüksek işsizlik maaşı ise 1412 TL oldu.