Boşanma Davasını Kim Açar ?

Boşanma Davasını Kim Açar ?

Ziyaretçilerimiz tarafından en çok yöneltilen sorulardan birine daha bugün cevap vereceğiz. ” Boşanma davalarında merak konusu olan boşanma davasını kim açmalı ? Boşanma davasında davalı mı olmak daha iyi davacı olmak mı ? “

Türk Hukuk Sistemi’ne göre adalet, hem davalının hem de davacının dinlenmesi ve sonrasında yapılan araştırmalar sonucu kararlaştırılır. Nitekim boşanma davalarında da yine davalı ya da davacı olmak arasında bir fark bulunmamaktadır. Davalı ya da davacı olmak boşanma davalarında bir dezavantaj sağlamaz. Fark aranacak ise şu şekilde tanımlama yapılabilir : Hukuk sistemimize göre açılan davalarda ispat yükümlülüğü daima davacıya aittir. Yani davacı açtığı davadaki iddiasını ispat etmek zorundadır. Yine bu noktada davacı kişiye karşı, karşı dava açılabilir. Yani davalı konumunda iken karşı dava açarak sizde davacı konumuna gelebilirsiniz. Yani adil yargı sisteminde mahkemeler tutup da tek bir tarafı dinleyerek yargılamada bulunmaz, bulunmayacaktır.

Şimdi de bu konuyu avantaj ve dezavantaj konumunda biçimlendirelim. Boşanma davasında davacı eğer iddiasını ispat edebilecek delillere ve tanıklara sahipse, boşanma davasında avantajlı konuma gelebilir. Fakat, ispat edemiyorsa ya da elindeki deliller, hukuk nezdinde bir geçerlilik sahibi değilse davacı bu noktada dezavantajlı konuma da gelebilir. Yani özetle belirtecek olursak, davacı olmak davanın durumuna göre avantaj sağlayabilir, bunun yanında dezavantaj da getirebilir. Bu davanın seyrine, şekline ve davacının elindeki delillere göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşmek ve avukattan yardım almak davacı ya da davalı adına faydalı olacaktır.