Bankaya Tazminat Davası Nasıl Açılır ?

Bankaya Tazminat Davası Nasıl Açılır ?

Rekabet Müessesesi’nun internet sitesinde izah ettiği Danıştay kararı ile aralarında kartel oluşturarak yapay getiri oranları ile müşterilerini zarara uğrattığını belirlediği 12 bankadan mevduat, kredi, kredi kartı hizmeti alan kişilerin bu bankalara tazminat açabilmeleri olası hale gelmiştir. 2007 ile 2011 seneleri arasında mevzubahis bankalardan kredi alan, kredi kartı hizmeti alan veyahut mevduat hesabı bulunan kişiler, bankaların aralarında kartel oluşturarak yapay faiz oranları belirlemeleri neticesi parasal olarak zarara uğratılmaları karşısında 12 bankaya tazminat davası açabilmektedirler. Bankalara Tazminat Davası 2007 ile 2011 seneleri arasında kartel oluşturarak yapay faiz oranları uygulaması sonrası zarara uğrayan herkes tarafından açılabilmektedir.

Banka Kartel Davası Nedir?

Belirlenen tarihler arasında 12 bankanın haksız kazanç ele geçirme emeliyle oluşturdukları suni ürem oranlarına karşı açılacak olan tazminat davaları banka kartel davası olarak adlandırılmaktadır. 12 Bankaya karşı açılacak kartel davalarında fertlerin dava nihayetinde ne kadar tazminat alacağı, çekilen kredilerin o gün bakımından hangi ürem oranından çekildiği ve o gün diğer bankaların hangi oranlarda üremler verdiği hesaplanarak bulunmaktadır. Kartel davası sürecinde mahkeme bilirkişi atayarak olması şart olan üremler ile bankaların oluşturdukları yapay üremler arasındaki fark arasında oluşan parasal kaybın tüketiciye ödenmesine karar verecektir.

Bankaların Haksız Kazançları Karşısında Tazminat Hakkı

2007 ile 2011 seneleri arasında bankaların kredi ve kredi kartı üremlerini kendi aralarında anlaşarak yüksek tutmaları, diğer yandan mevduat üremlerini düşük tutmaları karşısında bu bankalardan hizmet alan kişiler, yapay ürem oranları hasebiyle parasal zarara uğramışlardır. Bu maddi zarar karşısında hizmet alan kişiler, 12 kartel bankaya tazminat davası açma hakkına sahiptir. Türkiye’de belirtilen tarihlerde bankaların zarara uğrattığı milyonlarca kişi olduğu bilinmektedir.  Türkiye Bankalar Birliği’nin her sene izah ettiği istatistiki verilerde 2007 ile 2011 yılları arasında bahse konu 12 bankadan (Bu bankalar anapara hacmi açısından Türkiye’nin en büyük bankaları arasındadır.) milyonlarca kişinin kredi kartı, konut kredisi, araç kredisi ve ihtiyaç kredisi çektiği saptamıştır.

Bankalara Ne Kadar Tazminat Davası Açılabilir?

Kartel oluşturarak faiz oranlarını suni bir şekilde belirlemeleri karşısında zarara uğrayan kişiler zararlarının 3 katına kadar maddi tazminat talebinde bulunabilmektedirler.

Bu dönemler arasında sözgelimi 100 bin TL’lik hane kredisi çeken bir yurttaş yüzde 1 faiz oranından toplamda 172.000 TL ödemesi gerekirken suni faiz oranlarının kartel bankalar tarafından 1.20 olarak ayarlanması neticesi 189.000 TL ödemek zorunda kalabilmektedir. Bu vaziyette kartel bankalar vasati bir hane kredisinde yurttaşı 12.000 TL’nin üzerinde zarara uğratabilmektedirler.

Yaşanılan parasal zarar sonrası bu 12 bankaya, zararlarının 3 katına kadar tazminat davası açılması olasıdır.

Bankalara Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Bankalara açılacak tazminat davası hususunda hangi bankalara tazminat davası açılabileceği, adli sürecin nasıl işleyeceği, bankaya tazminat hakkınızın nasıl hesaplanacağı gibi konularda bizimle iletişime geçerek avukatlık hizmeti alabilirsiniz.