Sigorta Primleri Eksik Yatırılan işçilerin Hakları

Sigorta Primleri Eksik Yatırılan işçilerin Hakları

Emekli olduktan sonra rahat ve huzurlu bir hayat sürmek herkesin hayalidir. Emekli olabilmek içinse çalışma hayatı boyunca emeklilik primlerinin yani sigorta primlerinin eksiksiz ve düzenli yatırılması gerekir. Böylesine ciddi ve önem arz eden bir durum birçok işveren tarafından maddi yük olarak görülmekte ve bu işverenler tarafından işçilerin hakları olan sigorta primleri bazı dönemlerde eksik ya da başka bir deyişle değeri oranında yatırılmamaktadır.

Sigorta primlerinin eksik yatırılması durumunda mağduriyet yaşayan işçilerden bir kısmı İş Kanunu’nda belirtilen ve hakları olan iş sözleşmesini feshederek işverenden tazminat talep etmekte bir kısmı ise çaresizce çalışmaya devam etmektedir. Aslında sigorta primlerinin eksik yatırılması İş Kanunu çerçevesinde işçi için iş sözleşmesinin feshini haklı kabul etse de işçiler iş bulamama korkusuyla işlerine devam etmekte ve birçoğu bu durumu bilmesine rağmen sesini çıkarmamaktadır.

İşçi yukarıdaki paragrafta da belirttiğimiz üzere sigorta primlerinde usülsüzlük yapıldığının tespit edilmesinin ardından iş sözleşmesini tek taraflı feshetme yetkisine sahiptir. Bu usülsüzlük nedeniyle işveren ayrıca idari para cezasına çarptırılacak, işçi konuyu İş Mahkemesi’ne götürerek işverenden tazminat talep edebilecektir.

Ayrıca işçi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na başvurarak işveren hakkında şikayette bulunabilir. İşveren bu şikayet üzerine SGK tarafından para cezasına çarptırılabilir. Alo 170’i arayarak da bu işlem gerçekleştirilebilir. Sigorta primleri, maaş bordrolarında görülen tutardan eksik gösterilmiş olan kişiler maaş bordrosuyla birlikte SGK’ya yaptıkları başvuru ile mağduriyetlerini giderebilir.

Sigorta primi eksik yatırılan kişi iş sözleşmesini feshederek işyerinden ayrılabilir. İşçinin yaptığı iş sözleşmesinin feshi hamlesi haklıdır ve hemen kabul edilir. İşçi konuyu gerekçe göstererek noter aracılığı ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilir. Yargıtay sigorta primlerinin feshi sonucu ortaya çıkan iş sözleşmelerinin feshini haklı bulmuştur. Kıdem tazminatı eğer işveren tarafından ödenmezse konu İş Mahkemesi’ne götürülerek işçi mağduriyetini belgelemek kaydıyla hakkı olan tazminatı alabilir. Konu ile ilişkili olarak “Kıdem tazminatı nedir ? Nasıl hesaplanır ? ” makalemizi okuyabilirsiniz.

Sigorta primlerinin eksik yatırılması konusunda hukuki adımları izleyerek daha bilinçli adımlar atabilir ve mağduriyetinizi deneyimli bir iş hukuku avukatı ile giderebilirsiniz.