Kıdem Tazminatı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Kıdem Tazminatı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

İhbar tazminatı ile ilgili paylaşmış olduğumuz makalede sizlere İş Kanunu’nda işçilerin tazminat hakları ile ilgili olarak kıdemlerinin yani işyerinde çalışmış oldukları sürelerin göz önünde bulundurularak tazminatlarının ödendiğini söylemiştik. Bugün bu makalemizde ise sizlere “Kıdem tazminatı nedir ? İşten ayrılırken kıdem tazminatı alınır mı ? Kıdem tazminatı nasıl alınır ?” gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Bir işçinin kıdem tazminatı hakkını kullanabilmesi için en önemli nokta işçinin işyerinde resmen yani sigortalı olarak çalışıyor olmasıdır. 4857 sayılı İş Kanunu sigortası olmayan yani resmi bir şekilde işyerinde çalışmayan kişilerin kıdem tazminatı alma haklarının olmadığını belirtir. Eğer işçi sigortalı olarak işyerinde çalışıyorsa en önemli şart ortaya çıkmış demektir. Sonrasında ise işverenin işçiyi sebepsiz yere ya da sudan sebeplere dayanarak haksız nedenlerle işten çıkarması ya da, işçinin ağır çalışma şartlarını, kendisine hakaret edilmesini gerekçe göstermesini vb. durumları gerekçe göstermesi ve haklı konumda bulunması ile de kıdem tazminatı talep edilebilir.

Kıdem tazminatı yalnızca işçi ile işveren arasındaki sorunlardan ötürü dolayı işçiye ödenmez. Karşılıklı olarak iş sözleşmesinin feshi ile de kanunda belirtilen şartlar ışığında yine işçiye kıdem tazminatı ödenebilir. Örneğin ; işçi askere gidecektir ve kanunda belirtilen ihbar süresine riayet ederek bu hususu işverenine bildirir daha sonrasında ise işveren ayrılacak olan işçinin yerini doldurmak amacıyla başka bir işçi bulur ya da o işe aksaklık vermeksizin bir çözüm üretir. Velhasılıkelam bu kapsamda işçi askere giderken de işvereninden kıdem tazminatı talep edebilir.

Olumsuz durumlarda ise yani işverenin işçiye kıdem tazminatı ödememesi gibi durumlarda ise işçi konuyu yargı’ya taşıyarak hakkını arayabilir. Yani İş Mahkemesi’ne yaptığı şikayet neticesinde kıdem tazminatını işverenden talep edebilir.

Kıdem Tazminatı Ödenmeyen İşçi

İş Kanunu’nda belirtilen tüm şartları sağlayan bir işçi şayet kıdem tazminatı almaya hak kazanmışsa ve işveren tarafından kendisine ödenmesi gereken kıdem tazminatı ödenmiyorsa, bu durumda işçi noter aracılığı ile işverene ihtarname çekebilir. İhbarname’de iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından kendisine ödenmesi gereken kıdem tazminatının ödenmesi ve ilgili banka hesap numarası yer almalıdır.

Noter’den çekilen bu ihtarname sonucunda işveren yine işçinin hakkı olan kıdem tazminatını ödemezse bu kapsamda işçi konuyu İş Mahkemesi’ne taşıyabilir ve ihtarnameyi davaya delil olarak sunarak hakkı olan kıdem tazminatını almaya hak kazanabilir.

Kıdem tazminatı hakkı kazandığına sahip olup da işverenden kıdem tazminatını alamayan işçilerin alanında uzman bir iş hukuku avukatı ile görüşmeleri ve konuya ilişkin olarak atılacak hukuki adımlar konusunda yardımcı olmaları tavsiyemizdir.