Maaş Haczi Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Maaş Haczi Nedir ?

İcra takibi sonrasında alacaklının borçludan alacağını tahsil etmek emeliyle müracaat ettiği yollardan biri olan ve İcra ve İflas Kanunu’nun 83. maddesi gereği uygulanan Maaş haczi, İcra davaları’nda sıkça karşımıza çıkan tahsil yollarından biridir.

Maaş Haczi Nasıl Yapılır ?

İcra takibinin netleşmesinin hemen peşinden maaş haczi işleminin gerçekleştirilebilmesi için alacaklı veyahut alacaklının vekili İcra Müdürlüğü’ne gittikçe borçlu ile ilgili SOSYAL GÜVENLİK KURUMU kaydı sorgulatmalı ve borçlunun çalışıyor olması vaziyetinde borçlunun nerede çalışıyor olduğu öğrenilmelidir.

Bu işlemin ardından borçlunun çalışmış olduğu işyeri adresine (patrona) İcra Müdürlüğü tarafından “Maaş Haczi Müzekkeresi” gönderilir. Bu bildirimle borçlu kişinin patronuna borçlu kişinin maaşından kesinti yaparak haciz müzekkeresinde belirtilen İcra Dairesi’ne ödemesi ister. Patronun bu işlemi gerçekleştirmemesi neticesinde savcılık tarafından patron hakkında suç ilanında bulunulabilir.

Maaş Haczi Oranı Ne Kadardır ?

Maaş haczi, kısmen haciz edilebilecek mal varlıkları arasında bulunduğundan ve İcra ve İfas Kanunu’nun 83. maddesinde tertip ettiği üzere sadece dörtte biri haczedilebilmektedir. Bu oran sadece borçlunun talebi neticesinde artırılabilir.

Emekli Aylığına Haciz

İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan yeni tertip etme neticesinde emekli aylığı haczedilemeyen mallar arasında tertip etmiştir. Bu husus uzmanlarca tartışılmış ve son Yargıtay kararında banka tarafından aylığın bloke edilebileceği hususu üzerinde karar kılınmıştır. Ancak emekli kişinin aylığına el konulabilmesinin yolu emeklinin kendi isteği üzerine bu işlemin gerçekleştirilebilir olmasıdır. Başka bir deyişle emekli maaşının bir bölümünü haczettirebileceği gibi tamamını da ettirebilir.

Maaş Haczine İtiraz

Maaş Haczi Müzekkeresi eline erişen işveren, maaşına haciz konulacak borçlu ile iş sözleşmesini bittirmişse başka bir deyişle işçi artık o işyerinde çalışmıyor ise, işverenin bu vaziyete karşı çıkması gerekmektedir. Ters takdirde işveren bu ödemeyi yapmak zorunda kalacaktır.

Bir işyerinde sigortalı olarak çalışan işçi maaş haczine karşı çıkamaz. Zira icra takibi netleşmiştir. Haliyle karşı çıkılabilecek bir vaziyet da kalmamıştır.

Maaş Haczi ve İcra Hukuku’na ait diğer sualleriniz için alanında uzman ve tecrübeli bir icra avukatı ile görüşebilir konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.