Kız Çocuklarının Miras Hakkı

Kız Çocuklarının Miras Hakkı

Geçmişten bu yana toplumumuzda kız çocuklarının miras hakkı tartışma konusu olmuştur. Hatta ülkemizin belirli bölgelerinde “Kız çocuklarına mirastan pay verilmez” gibi bir algı da mevcuttur. Fakat hukuki anlamda böyle bir durum söz konusu değildir. Medeni kanunumuza göre nasıl kadın ve erkek eşit haklara sahipse, miras hukuku’nda da yine kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Şimdi bu konuyu örneklendirelim.

Örneğin bir ailede 2 erkek bir de kız çocuk var. Bu ailenin babası vefat ettiğinde miras paylaşımı şu şekilde yapılır ;

  • Mirasın 1/4’ü mirasbırakanın eşi’ne (yani anneye)
  • Mirasın 3/4’ü ise çocuklara.

Mirasbırakanın 3 çocuğu olduğu için haliyle mirasın 3/4’ü de 3’e bölünecek ve her kardeşe 1/4 oranında miras kalacaktır. Burada yine kız çocuğa da 1/4 oranında miras, diğer 2 erkek kardeşe de 1/4 oranında miras kalacaktır. Yani cinsiyet farkı gözetmeksizin kadın ve erkek miras hukuku’nda da yine aynı haklara sahiptir.

Ataerkil bir toplum yapısına sahip ülkemizde bazı durumlarda kadınlar ve kızlar, çeşitli bahaneler ve usülsüzlüklerle miras hakkından yoksun bırakılmakta ve üst soylarından kendilerine kalan mirası bir şekilde ellerinden alınmaktadır. Bu noktada mirastan yoksun bırakılan kadın konuyu mahkemeye götürerek miras hakkını talep edebilir. Yine burada belirtmekte fayda var ki ; mirastan hak talep edecek kişinin mirasbırakanın resmi olarak altsoyu’ndan olması gerekmektedir.

Kız çocuklarının miras hakkı ve dava durumları için alanında uzman ve deneyimli bir miras avukatı ile görüşüp, konuyu detaylı olarak dile getirmeleri, olayın çözümü açısından faydalı olabilir.