Eşlerden Biri Boşanmak istemezse Ne Olur ?

Eşlerden Biri Boşanmak istemezse Ne Olur ?

” Eşim benden boşanmak istemiyor, tek taraflı boşanma davası olur mu ? Ne yapmam gerekiyor. ” vb. sorunlarla birçok kişi boşanma avukatlarının kapısını çalarken, bizde bu makalemizde tek taraflı olarak boşanmak isteyen boşanma davalarında ne yapacağını bilmeyen ve eşi boşanmak istemeyen kişilerin yapabileceği ve merak ettiği soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda Aile Mahkemelerinde mahkeme başkanları dargın olan eşi diğer eşle barıştırmaya çalışır. Bazen de “Bak eşin senden boşanmak istemiyor, neden bırakıyorsun bu adamı/kadını !” gibi tepkilere maruz kalabilirsiniz. Peki mahkemede eşlerden birinin boşanmak istiyor oluşu birşey ifade eder mi ? Boşanmak için iki eşin de mi arzusu gerekir ? Aslında bu husus boşanma davalarının seyrine göre bir vaziyet alıyor. Örneğin ; çocukları olmayan eşlerden birinin boşanmak istemesi üzerine mahkemeye tartışmaya şahit tanıklar sunulduğunda ve tartışmaya neden olan sorunların delilleri mahkeme tarafından kabul edildiğinde boşanma davası kolay bir şekilde sona erebilir. Fakat çocuğu olan eşlerde bu durum daha karmaşık ve uzun bir süreç arz edecektir.

Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda her ne olursa olsun boşanma uzun ya da kısa vadede bir şekilde gerçekleşir. Yani boşanmak isteyen kişi eninde sonunda istediğine kavuşur. Boşanma davasında mahkemeye sunulacak boşanma nedeninin hukuken kabul edilen ve hukuken aykırılık arz etmeyen delillerle mahkemeye sunulması gerekir.

Eşlerden birinin boşanmak istememesi davalarında genellikle diğer eş sırf acı vermek ya da süreyi uzatmak amacıyla boşanmak istememekte ve art niyetli olarak dava sürecini uzatmaktadır. Burada yine mahkemeye sunulan deliller ve tanıkların dinlenmesi ile de boşanma davası farklı bir seyir kazanarak gerçekçi bir vaziyet alabilir. Bu noktada alanında uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı ile görüşmek ve yardım almak faydalı olacaktır.